HEEFT U LAST VAN

Achillespeesklachten.

De pees kan ontstoken zijn, lichte scheurtjes bevatten of zelfs afscheuren.

Wetenschappelijk naam: Achillodynie

Wat is het?

Er kunnen vele verschillende aandoeningen aan de achillespees voorkomen. De pees kan ontstoken zijn, lichte scheurtjes bevatten of zelfs afscheuren. De slijmbeurs van de pees kan geirriteerd en ontstoken zijn. De klachten kunnen acuut ontstaan, maar vaak worden de klachten steeds erger. De meeste mensen die lastkrijgen van de achillespees zijn sporters, met name hardlopers. Daarnaast komen klachten vaker voor bij mensen van 35 jaar of ouder.

De mogelijke klachten kunnen zijn:

  • Een zeurende en trekkende pijn.
  • Opstart problemen in de ochtend.
  • Vaak een constante pijn over de dag heen.
  • Bij het begin van de belasting en na afloop van de belasting is er meer pijn aanwezig.
  • Warmte, roodheid en verdikkingen rond de pees
  • Krachtsverlies.

Oorzaak?

De achillespees heeft veel krachten te verduren. Zo vangt de pees zelf 3 tot 7 maal het lichaamsgewicht op. Naarmate we ouder worden wordt de bloedvoorziening in de pees minder goed. Hierdoor kan wanneer de pees te veel belast wordt moeilijker herstellen. Dit is de reden waardoor de klachten vaker aanwezig zijn bij mensen van 35 jaar en ouder. Redenen van de overbelasting kan zijn dat er bij sporters de trainingsintensiteit ineens verhoogd wordt of ineens op een andere ondergrond wordt getraind. Met name sporten waarbij er veel gesprongen wordt is er een grotere kans op overbelasting. Het kan ook zijn dat er een verkeerde looptechniek is en/of een verkeerde stand van de voet aanwezig is. De klachten kunnen daarbij sneller verergeren als er onvoldoende ondersteunende schoenen worden gedragen en wanneer iemand overgewicht heeft.

Hoe wordt deze behandeld?

Bij de behandeling van deze klachten is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Daarnaast is voldoende rust belangrijk en enkel te bewegen op geleide van de pijn. Het intapen van de achillespees kan hierbij helpen. Daarnaast is het dragen van goede (sport)schoenen erg belangrijk voor het herstel en het voorkomen van een terugval van de klachten. Blijft u last hebben of komt de klacht steeds terug? Het kan dan nuttig zijn dat er gekeken wordt naar de stand van uw voet en het looppatroon. Wanneer deze afwijkend is kan er door middel van podotherapeutische zolen de afwikkeling van de voet en de voetstand verbeteren.  Daarnaast kunnen wij kijken naar de schoenen en of deze geschikt zijn voor de huidige belasting. Indien de klachten ernstig zijn of wanneer deze niet voldoende overgaan kan de fysiotherapeut aanvullend helpen.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Achillespeesklachten. bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van Achillespeesklachten..

Scroll naar boven