HEEFT U LAST VAN

Hallux Valgus

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen naar buiten toe. Hierbij ontstaat er vaak een knobbel aan de binnenzijde van de voet ter hoogte van het grote teengewricht

Wetenschappelijk naam: Hallux Valgus

Wat is het?

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen naar buiten toe. Hierbij ontstaat er vaak een knobbel aan de binnenzijde van de voet ter hoogte van het grote teengewricht. In veel gevallen heeft dit geen klachten. In de loop der tijd wordt de scheefstand vaak groter en kunnen er mogelijk wel klachten ontstaan.

Mogelijke klachten:

  • Roodheid, warmte en pijn ter hoogte van de knobbel, het gewricht.
  • Pijn bij het lopen en afzetten.
  • Uitstralingspijnen naar de grote teen.
  • Verdrukking van de andere tenen wat tot pijn en scheefstand kan leiden.
  • Pijn onder de voorvoet.
  • Veel eelt onder de grote teen en voorvoet.

Oorzaak?

In de meeste gevallen is het erfelijk bepaald. Dat houdt in dat het aangeboren is en vaak in de familie voorkomt. Hier is niets aan te doen en is bepaald in de genen. In enkele gevallen kan het ontstaan zijn door het dragen van verkeerd schoeisel of het verkeerd belasten van de voet.

Hoe wordt deze behandeld?

De scheefstand van de grote teen zal in de loop der jaren steeds erger worden. Hier is niets aan te doen. Het is daarom belangrijk dat er goede schoenen worden gedragen. Mocht er pijn ontstaan dan kan de podotherapeut helpen door de drukverdeling tijdens het lopen beter te verdelen en zo het grote teengewricht te ontlasten. Daarnaast is het belangrijk dat de functie van de voet zo optimaal mogelijk wordt gebruikt om verdere verergering te remmen.

In enkele gevallen is de pijn zo erg dat de bovenstaande maatregelen niet voldoende is en er een operatie nodig is waarin de grote teen wordt rechtgezet en vastgezet.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Hallux Valgus bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van Hallux Valgus.

Scroll naar boven