HEEFT U LAST VAN

Hamertenen of Klauwtenen

Heeft u last van Hamertenen of Klauwtenen? Podotherapie Het Verschil helpt u graag verder.

Wat zijn Hamertenen of Klauwtenen

Hamertenen en klauwtenen zijn standsafwijkingen van de tenen waarbij ze krom gaan staan. Hamertenen en klauwtenen kunnen ontstaan bij alle tenen, behalve de grote teen. Het gaat hierbij om een afwijking in één of twee gewrichten in de tenen. Deze afwijking kan pijnklachten in de tenen veroorzaken. Afwijkingen in de tenen kunnen op alle leeftijden voorkomen, maar komen vaker voor op hogere leeftijd. Ook komt een hamerteen of klauwteen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hamertenen ontstaan bijvoorbeeld door verkeerde schoenen, gewrichtsontstekingen, afwijkende voetstand met afwijkend looppatroon, breuk, etc.

Er zijn 2 typen hamertenen, gebaseerd op de beweging in de gewrichten, te weten:

  1. flexibele
    Een flexibele hamerteen is er een met flexibele teengewrichten die je met behulp van je vingers kunt strekken. Doorgaans zijn flexibele hamertenen minder pijnlijk dan rigide.
  2. rigide (stijve)
    De rigide hamerteen is dus niet met je vingers te strekken. De rigide hamerteen kan erg pijnlijk zijn en loopvermogen ernstig beperken.

Op de hamertenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns, doordat ze tegen de schoen drukken en schuren. De hamertenen zorgen ook voor meer druk onder de voorvoet, deze kunnen daardoor overbelast raken. Likdoorns die op de hamertenen ontstaan kunnen door een gediplomeerd pedicure verwijderd worden. Blijken deze likdoorns snel terug te komen, dan kan een podotherapeut hier oplossingen voor bieden.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Hamertenen of Klauwtenen

De oplossing is afhankelijk van het soort hamerteen. Flexibele hamertenen kunnen vaak goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden. Therapie van een rigide hamerteen is meestal meer gericht op protectie (=bescherming). Een strekkend effect is moeilijk te bereiken, dus het doel zal dan zijn protectie en behoud van de huidige stand. Pijnlijke voorvoeten als gevolg van hamertenen kunnen behandeld worden met een orthese of met een drukontlastende podotherapeutische inlegzool. Soms is het nodig om een hamerteen te opereren. Operaties vinden plaats in het ziekenhuis.

Anderen bekeken ook:

Scroll naar boven