HEEFT U LAST VAN

Jicht

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoog urinezuurgehalte in het lichaam.

Wat is het?

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat door een te hoog urinezuurgehalte in het lichaam. Wanneer het urinezuur niet voldoende kan worden verwerkt door het lichaam kan dit neerslaan op de gewrichten. Dit is dan vaak zichtbaar als urinezuurkristallen en kunnen er ontstekingen ontstaan die hevige pijn veroorzaken. Dit wordt een jichtaanval genoemd. Meestal volgen er meerdere jichtaanvallen na de eerste aanval.

Meestal ontstaat jicht op het gewricht van de grote teen, boven op de voet of in de handen. Het gewricht wordt dikker, voelt vaak warm aan en bewegen is vaak pijnlijk. Ook is de huid rood en gespannen. Daarnaast kan jicht gepaard gaan met koorts. Na verloop van tijd kunnen er knobbels zichtbaar zijn. Vaak zijn deze niet pijnlijk maar kan het wel een beperking geven in de beweeglijkheid in het gewricht.

Oorzaak?

Verschillende factoren kunnen een invloed hebben op het ontstaan van Jicht. Voorbeelden hiervan zijn het eten van orgaanvlees en rood vlees of het eten van schaaldieren. Daarnaast kan het overmatig consumeren van frisdrank ook bijdragen aan de vorming van de urinekristallen.

Andere oorzaken die kunnen bijdragen bij het ontwikkelen van jicht zijn erfelijkheid, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol  en Diabetes Mellitus.

Hoe wordt deze behandeld?

Jicht is niet te genezen. Wel is het mogelijk om met medicatie de aanvallen te laten afnemen in aantal en de pijn te verminderen. Tijdens een jichtaanval is het belangrijk veel rust te houden. Wanneer de aanval over is gegaan is het juist belangrijk om de gewrichten te belasten zodat er geen beperkingen ontstaan.

De podotherapeut kan door middel van podotherapeutische zolen de drukverdeling op de gewrichten in de voet optimaliseren en kunnen eventuele afwijkingen gecorrigeerd worden. Daarnaast kan er goed schoenadvies worden gegeven om beknelling van de gewrichten tegen te gaan.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Jicht bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van Jicht.

Scroll naar boven