HEEFT U LAST VAN

Mediaal tibiaal stress syndroom

Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is een overbelastings-blessure van spieren in het onderbeen.

Wat is het?

Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is een overbelastings-blessure van spieren in het onderbeen. Deze spieren lopen achter het scheenbeen en kuitbeen door waar het zich vast hecht aan het scheenbeen.  Meestal is de plaats waar de grote diepere kuitspier aanhecht pijnlijk. Andere spieren als de grote teenbuigspier en de achterste scheenbeenspier kunnen bij de blessure betrokken zijn. Deze klacht komt met name voor bij hardlopers, militairen en bij sporten waarbij veel gesprongen wordt, zoals turnen, volleybal en basketbal. Door een te hoge belasting van de spieren kan deze overbelast worden. De spieren trekken aan het beenvlies waar deze zich aanhechten. Dit zorgt voor irritatie en stekende en/of zeurende pijn. Vaak is er dan sprake van een ontsteking van het beenvlies. In ergere gevallen kunnen er zelfs kleine stress-breukjes ontstaan op het bot.

Oorzaak en symptomen

Meerdere factoren kunnen invloed hebben op het krijgen van MTSS. Voorbeelden hiervan zijn een te eenzijdige training, opschalen van de trainingsintensiteit, heuvels oplopen of hardlopen op een harde ondergrond

Behandeling

Bij deze klacht is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Daarnaast is het belangrijk om trainingen geleidelijk intensiever te maken. Daarnaast is een goede warming up en cooling down belangrijk om de kans op klachten te verkleinen.

De podotherapeut kan kijken naar de mogelijke oorzaak van de klacht en eventueel indien er een afwijkende stand of looppatroon is, een corrigerende podotherapeutische zool maken. Verder kunnen er gerichte oefeningen worden gegeven om de kracht en stabiliteit in de voet- en kuitspieren te verbeteren. De podotherapeut kan daarnaast ook een goed schoenadvies geven.


012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Mediaal tibiaal stress syndroom bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van Mediaal tibiaal stress syndroom.

Scroll naar boven