HEEFT U LAST VAN

Morbus Ledderhose

Morbus Ledderhose, of ziekte van Ledderhose, is een voetaandoening waarbij er verdikkingen onder de voet ontstaan. Er zijn knobbels te zien of te voelen in de peesplaat aan de onderzijde van de voet.

Wat is het?

Morbus Ledderhose, of ziekte van Ledderhose, is een voetaandoening waarbij er verdikkingen onder de voet ontstaan. Er zijn knobbels te zien of te voelen in de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Deze peesplaat noemen we de plantaire fascie. Meestal is er 1 knobbel zichtbaar, maar soms zijn er meerdere verdikkingen aanwezig. Meestal geeft dit een trekkend gevoel in de voet. De knobbel kan ervoor zorgen dat de peesplaat korter wordt en kan de voet een afwijkende vorm aannemen. Meestal gaan de knobbels niet vanzelf weg. De aandoening komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder en doorgaans meer bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaak?

Bij morbus Ledderhose zijn er verdikkingen in het bindweefsel ontstaan. De oorzaak van het ontstaan hiervan is niet bekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren bekend, zoals erfelijke aanleg, roken, gebruik van alcohol, diabetes mellitus en het langdurig gebruik van anti-epileptica. 

Hoe wordt deze behandeld?

Bij deze aandoening is het belangrijk om goede schoenen te dragen met een stevige loopzool. De peesplaat ondervindt zo minder trekspanningen waardoor de klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Daarnaast kan het helpen om met een (tennis)bal de onderzijde van de voet te masseren door de voet hier overheen te laten lopen. Indien nodig kan er een podotherapeutische zool worden aangemeten om de peesplaat te ontlasten en de knobbels drukvrij te leggen. Daarnaast kan de podotherapeut gerichte rekoefeningen meegeven om het trekkende gevoel in de voet te verminderen.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Morbus Ledderhose bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van Morbus Ledderhose.

Scroll naar boven