HEEFT U LAST VAN

Platvoeten

Heeft u last van Platvoeten? Podotherapie Het Verschil helpt u graag verder.

Wetenschappelijk naam: Pes Planus

Wat zijn platvoeten

Een voet waarbij het lengtegewelf (voetboog aan de binnenkant van je voet) te laag is of helemaal ontbreekt. Soms zie je ook de wortelbeentjes aan de binnenkant van de voet, vlak voor de binnenenkel op de grond komen bij belasting.

Wat voel je?

Een beetje platvoet is niet erg, meestal geeft dat geen klachten. Soms krijgen mensen pijnklachten in de enkel, voorvoet, scheenbeen of knie omdat er teveel botten verschoven zijn in de voet. Daarnaast kunnen er ook lage rugklachten door ontstaan.

Hoe kom ik eraan?

Een platvoet is meestal erfelijk bepaald, het kan ook ontstaan doordat bepaalde spieren in het onderbeen en de voet niet goed functioneren. De zwaartekracht zorgt er dan voor dat je als het ware zover naar binnen zakt dat er een platvoet ontstaat.
Kleine kinderen (tot 6 jaar) hebben bijna allemaal een platte voet.

Wat kan ik eraan doen?

Een beetje platvoet is helemaal geen probleem en hoef je niet te laten behandelen. Zeker niet bij kleine kinderen. De kindervoet moet zich nog helemaal ontwikkelen en daar zorgt de natuur wel voor. Als je pijnklachten hebt, of als je hinder ondervindt tijdens werken, sport of vrije tijd, dan kun je het beste je voeten laten onderzoeken door een podotherapeut. Meestal kan die een goed advies geven of de klachten behandelen door een soort steunzool en/of met oefeningen.

Komt dit vaak voor?

Platvoeten komen vaak voor, maar dus niet altijd met klachten.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Platvoeten

Mensen met platvoeten hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van blessures. Goede schoenen en extra ondersteuning van podotherapeutische zolen kunnen de kans op blessures verkleinen. De therapie hangt af van het type platvoet: soepel of stijf (niet-structureel of structureel). Een soepele platvoet is te beïnvloeden door de voetboog te ondersteunen met podotherapeutische zolen en de juiste schoenen. Hiermee kan de functie van de spieren, banden en pezen gedeeltelijk worden ‘overgenomen’. Een stijve platvoet is niet te bij te stellen, maar wel te ondersteunen. Hiermee zorgt de podotherapeut ervoor dat de voet niet verder doorzakt. Door het ondersteunen van de voetboog met behulp van podotherapeutische zolen kan de voet tijdens het staan en lopen beter belast worden. De ondersteuning kan de kans op blessures verminderen. Bij een forse afwijking kunnen orthopedische schoenen ook uitkomst bieden.

Anderen bekeken ook:

Scroll naar boven