Wagenberg
4845EL Wagenberg
Een voet waarbij het lengtegewelf (voetboog aan de binnenkant van je voet) te laag is of helemaal ontbreekt. Soms zie je ook de wortelbeentjes aan de binnenkant van de voet, vlak voor de binnenenkel op de grond komen bij belasting.
Een beetje platvoet is niet erg, meestal geeft dat geen klachten. Soms krijgen mensen pijnklachten in de enkel, voorvoet, scheenbeen of knie omdat er teveel botten verschoven zijn in de voet. Daarnaast kunnen er ook lage rugklachten door ontstaan.
Een platvoet is meestal erfelijk bepaald, het kan ook ontstaan doordat bepaalde spieren in het onderbeen en de voet niet goed functioneren. De zwaartekracht zorgt er dan voor dat je als het ware zover naar binnen zakt dat er een platvoet ontstaat.
Kleine kinderen (tot 6 jaar) hebben bijna allemaal een platte voet.
Een beetje platvoet is helemaal geen probleem en hoef je niet te laten behandelen. Zeker niet bij kleine kinderen. De kindervoet moet zich nog helemaal ontwikkelen en daar zorgt de natuur wel voor. Als je pijnklachten hebt, of als je hinder ondervindt tijdens werken, sport of vrije tijd, dan kun je het beste je voeten laten onderzoeken door een podotherapeut. Meestal kan die een goed advies geven of de klachten behandelen door een soort steunzool en/of met oefeningen.
Platvoeten komen vaak voor, maar dus niet altijd met klachten.