HEEFT U LAST VAN

Schimmelnagels of kalknagels

Wilt u van uw kalknagels af? Wij maken het verschil.

Wetenschappelijk naam: Mycosenagels

Wat is een schimmelnagel?

Schimmelnagels zijn nagels die geïnfecteerd zijn met een schimmel. Hierbij is de nagel vaak wit of geel verkleurd, verdikt, hobbelig of brokkelig. Soms laat de nagel geheel of gedeeltelijk los. In de volksmond wordt vaak de benaming ‘kalknagel’ gebruikt. De juiste benaming voor een kalknagel is schimmelnagel of mycosenagel. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Schimmelnagels zijn besmettelijk, waardoor overdracht van de infectie op andere nagels gemakkelijk plaatsvindt.

foto afkomstig van wikipedia

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Besmetting ontstaat door dezelfde schimmelsoort (dermatofyten) die ook voetschimmel veroorzaakt.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 13% van de bevolking aan schimmelnagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een schimmelinfectie in de nagel wordt groter naarmate men ouder wordt.

Vocht en warmte

Een schimmel in de nagel kan worden overgedragen op andere personen, bijvoorbeeld door met blote voeten openbare douche- en badruimtes te betreden. Normaal gesproken is een nagel te dik om schimmels door te laten, maar nagels die beschadigd zijn door sporten of door het dragen van te nauwe schoenen, kunnen toch geïnfecteerd raken. Vocht en warmte geven eenmaal aanwezige schimmels de kans zich dieper in de huid en nagels te nestelen.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Schimmelnagels of kalknagels

Tegenwoordig bestaan er mogelijkheden om de zogenoemde kalknagel of schimmelnagel te bestrijden. Een effectieve behandeling tegen kalknagels is lasertherapie.

Scroll naar boven