HEEFT U LAST VAN

Springersknie (jumper’s knee)

Een springersknie is een overbelasting van de pees onder de knieschijf. Deze klacht komt veel voor bij intensieve sporters waarbij veel gesprongen wordt.

Wetenschappelijk naam: jumper’s knee

Wat is het?

Een springersknie is een overbelasting van de pees onder de knieschijf. Deze klacht komt veel voor bij intensieve sporters waarbij veel gesprongen wordt. Wanneer er een afwijking is in de stand van de voeten, knieen of heupen kan deze klacht ook optreden bij mensen die minder intensief sporten. Een springersknie komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.

De mogelijke klachten kunnen zijn:

  • Pijn aan de voorzijde van de knie onder de knieschijf.
  • Gezwollen knie, soms warme knie.
  • Pijn ontstaat vaak na het sporten en verdwijnt weer met rust.
  • In ernstigere gevallen kan de pijn al tijdens en na het sporten aanwezig blijven en soms de normale dagelijkse bezigheden beïnvloeden.

Oorzaak?

Rondom de knie worden er veel krachten opgevangen, met name wanneer er veel gesprongen wordt. De klachten kunnen ontstaan wanneer de trainingsintensiteit ineens wordt verhoogd. Daarnaast kan slecht zittend schoeisel en schoeisel waarbij er onvoldoende schokdemping is bijdragen bij het ontstaan hiervan. In sommige gevallen ligt de oorzaak bij een standsafwijking van de voet, knie of heup waardoor de knie nog hogere krachten moeten opvangen.

Hoe wordt deze behandeld?

Het is belangrijk bij deze klacht om rust te nemen en een stapje terug te doen in de intensiteit van het sporten. Bewegen is goed op geleide van de pijn. Een eventuele taping kan hierbij helpen. Daarnaast is het raadzaam om schoenen te dragen die stevig zijn en een goede schokdemping hebben. Als er sprake is van een afwijkende stand kunnen podotherapeutische zolen helpen om de stand te corrigeren en de belasting gelijkmatiger te verdelen.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Springersknie (jumper’s knee) bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van Springersknie (jumper’s knee).

Scroll naar boven