HEEFT U LAST VAN

Tailor’s bunion

Een tailor’s bunion is een knobbel aan de zijkant van de voet ter hoogte van het kleine teen gewricht

Wetenschappelijk naam: tailor’s bunion

Wat is het?

Een tailor’s bunion is een knobbel aan de zijkant van de voet ter hoogte van het kleine teen gewricht. De naam is ontstaan doordat kleermakers vroeger vaak in kleermakerszit zaten. Door deze stand komt er veel druk op het kleine teengewricht aan de zijkant. Tegenwoordig komt de knobbel juist vaak voor bij mensen die slecht zittende schoenen dragen of bij mensen met een verkeerde voetstand of looppatroon. 

De mogelijke klachten kunnen zijn:

  • Een gezwollen harde knobbel aan de zijkant van het kleine teen gewricht.
  • Pijnlijke rode plek aan de zijkant van het kleine teengewricht.
  • Het steeds groter worden van de knobbel over de jaren.

Oorzaak?

Een veel voorkomende oorzaak zijn slecht zittende schoenen zoals hoge hakken of te krappe schoenen. In sommige families komt het vaker voor en kan erfelijkheid een rol spelen. Daarnaast kan een afwijkend looppatroon of een afwijkende voetstand ook leiden tot het ontstaan van deze knobbels. Met name mensen met een platter voetgewelf of met een afwijkende teenstand hebben meer kans op het ontwikkelen hiervan.

Hoe wordt deze behandeld?

De behandeling is gericht op het weghalen van de oorzaak. Het is belangrijk dat er goede schoenen worden gedragen die aan de voorvoet breed genoeg is. Daarnaast kunnen podotherapeutische zolen helpen om de voet zo goed mogelijk te laten afwikkelen en de te hoge druk te ontlasten. Vaak geeft dit al verlichting. Wanneer er een afwijkende teenstand wordt gevonden kan het soms nodig zijn om een orthese te maken. Dit is een teenstukje van zachter materiaal dat tussen de tenen geplaatst wordt. Heel soms in ernstige gevallen kan het nodig zijn dat de knobbel operatief moet worden verwijderd.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Tailor’s bunion bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van Tailor’s bunion.

Scroll naar boven