HEEFT U LAST VAN

Turfteen

Een turfteen is een blessure van het grote teengewricht.

Wat is het?

Een turfteen is een blessure van het grote teengewricht. Deze aandoening doet is voor wanneer de grote teen in een extreme van positie hyperextensie komt. Hierbij buigt de teen te veel naar de bovenkant van de voet. Vervolgens kan er letsel optreden in de gewrichtsbanden, pezen of sesambotjes. De naam turfteen komt vanuit het American football waarbij het een veelvoorkomende blessure is. Vaak ontstaat het als de sporter zich afzet of wanneer deze wordt getackeld en de teen vast komt te zitten in een hyperextensiepositie.

Symptomen

Bij een turfteen wordt er pijn gevoeld ter hoogte van het grote teengewricht. Tijdens het oplopen van de blessure kan er een “plop” gevoeld worden. Vaak treedt er vervolgens als snel zwelling, roodheid en soms blauwe plek op. Vaak neemt de  pijn toe bij het afzetten, rennen en springen.

Hoe wordt deze behandeld?

In eerste instantie is koelen van het gewricht direct na het trauma belangrijk om eventuele zwelling en pijn te verminderen. Daarna kan de voet het beste hoog worden gelegd en rust worden gehouden. Het dragen van schoenen met een stevige loopzool zal ook helpen bij het reduceren van de pijn. Daarnaast kan de podotherapeut het gewricht intapen zodat het gewricht wordt gestabiliseerd. Hierdoor zal het herstel bevorderen. Indien de acute fase voorbij is kunnen er spierversterkende oefeningen worden gegeven. Daarnaast kan de podotherapeut een goed schoenadvies geven en eventueel wanneer er sprake is van een afwijkende stand podotherapeutische zolen maken.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Turfteen bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van Turfteen.

Scroll naar boven