HEEFT U LAST VAN

X-benen

X-benen is een afwijking van de stand van de benen waarbij de knieën naar binnen gedraaid zijn.

Wetenschappelijk naam: genua valga

Wat is het?

X-benen, ook wel genua valga genoemd, is een afwijking van de stand van de benen waarbij de knieën naar binnen gedraaid zijn. Kinderen in de leeftijd van 2-6 jaar is deze X-stand een natuurlijke stand van de benen. Na het 6e jaar trekt dit meestal vanzelf bij. Bij volwassenen komt deze stand ook voor en gaat dit vaak gepaard met doorgezakte voeten. Vrouwen hebben hier meer kans op dan mannen. Dit komt omdat het bekken van de vrouw breder is en hierdoor de stand van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen anders is.

Oorzaak?

X-benen zijn te herkennen aan het naar binnen knikken van de knieën en het naar binnen zakken van de voeten. Dit hoeft geen klachten te geven. Echter zorgt de stand er wel voor dat er een grotere trekkracht is op de spieren en pezen aan de binnenkant van de voet en knieën. Dit kan op den duur voor klachten zorgen en dit gebeurd vaak geleidelijk. De spieren en pezen kunnen dan overbelast raken.

Oorzaken:

  • Hypermobiliteit (Overbeweeglijkheid)
  • Het aannemen van een W-zit (bij kinderen)
  • Overgewicht
  • Verkeerde manier van kruipen (bij baby’s)
  • Verkromming van het scheenbeen
  • Verkromming van het dijbeen

Hoe wordt deze behandeld?

Vaak ontstaan de klachten nadat de belasting anders is geworden. Het kan zijn dat u meer bent gaan wandelen of sporten. Het kan ook zijn dat u andere schoenen bent gaan dragen welke te weinig ondersteuning bied. Hier kunt u zelf iets aan veranderen. Mochten klachten niet verdwijnen dan kunt u terecht bij de podotherapeut. Deze kijkt de stand van het lichaam na en kijkt naar het looppatroon. Mogelijks kunnen dan podotherapeutische zolen een uitkomst bieden. Deze corrigeren de stand en drukverdeling en zorgt ervoor dat de trekkrachten op de spieren en pezen kan afnemen.  Daarnaast geeft de podotherapeut schoenadvies op maat. Indien nodig kan er aanvullend een fysiotherapeut worden geadviseerd.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling X-benen bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van X-benen.

Scroll naar boven