HEEFT U LAST VAN

Zandteen

Een zandteen ontstaat door een traumatische beweging van het grote teengewricht.

Wat is het?

Een zandteen ontstaat door een traumatische beweging van het grote teengewricht. Hierbij wordt de teen te veel doorgebogen naar beneden toe. Vaak gebeurd dit onder veel kracht en wordt het grote teengewricht overrekt. Deze aandoening komt vaak bij volleyballers voor omdat de teen in het zand meer kans krijgt om deze beweging te maken. Hierdoor heeft het deze naam gekregen.

Symptomen

Bij een zandteen is er pijn in het grote teengewricht welke roodheid en/of zwelling laat zien. Soms is er ook een blauwe plek aanwezig. Vaak is beweging van het gewricht niet meer goed mogelijk en wordt de pijn erger bij rennen, springen en afzetten van de voet.

Hoe wordt deze behandeld?

In eerste instantie is koelen van het gewricht direct na het trauma belangrijk om eventuele zwelling en pijn te verminderen. Daarna kan de voet het beste hoog worden gelegd en rust worden gehouden. Het dragen van schoenen met een stevige loopzool zal ook helpen bij het reduceren van de pijn. Daarnaast kan de podotherapeut het gewricht intapen zodat het gewricht wordt gestabiliseerd. Hierdoor zal het herstel bevorderen. Indien de acute fase voorbij is kunnen er spierversterkende oefeningen worden gegeven. Daarnaast kan de podotherapeut een goed schoenadvies geven en eventueel wanneer er sprake is van een afwijkende stand podotherapeutische zolen maken.

012920 Podotherapie Marion138621

Behandeling Zandteen bij Podotherapie Het Verschil

Bij Podotherapie Het Verschil, met vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg, behandelen we mensen die last hebben van Zandteen.

Scroll naar boven