TIPS & ADVIES

Kinderschoenen kopen

Kinderschoenen, je hebt ze in alle soorten en maten. De één adviseert een soepele schoen en de ander weer een stevige schoen. Lastig deze

6 slimme tips voor het kopen van kinderschoenen

Kinderschoenen, je hebt ze in alle soorten en maten. De één adviseert een soepele schoen en de ander weer een stevige schoen. Lastig deze tegenstrijdige adviezen. Voor ons de reden om hier duidelijkheid in te scheppen en antwoord te geven op de volgende vraag; ‘Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen’.

Tip 1. Soepel of stevig?

Kinderen die net leren lopen hebben nog geen stevige schoenen nodig. Een soepele zool of sokjes zijn voldoende, omdat het voetje nog volop in ontwikkeling is en ongehinderd moet kunnen afwikkelen.

Wanneer uw kind de kleuterleeftijd bereikt is het aan te raden een stevigere schoen aan te schaffen. Uw kind gaat namelijk steeds meer lopen en heeft wat meer bescherming nodig. Slijten de neuzen van de schoenen erg snel, dan zijn schoenen met een rubberen neus aan te raden.

Tip 2. Pasvorm

Kinderschoenen moeten goed passen, draagt u kind namelijk te kleine schoenen dan kan dit de groei van de voet in de weg staan en vervormingen of vergroeiingen veroorzaken. Een kinderschoen moet dus ruim genoeg zijn voor de ontwikkeling van de voet in de lengte en breedte. De tenen moeten voldoende vrijheid hebben om te bewegen. Controleer of de schoen groot genoeg is door met de duim op de neus te drukken, er moet bij de grote teen nog ruimte over zijn.

Als een schoen te groot is kan het voetje gaan schuiven en gemakkelijker zwikken.

Jonge kinderen geven niet altijd aan dat hun schoenen te klein zijn, dit merkt je meestal doordat ze plotseling meer gaan vallen.

TIP! Het is aan te raden iedere 2-3 maanden de kindervoet op te laten meten in een schoenenzaak.

Tip 3. Stevige hiel

Wanneer je kind in de leeftijd is gekomen waarbij het veel loopt is een stevige hiel (contrefort) belangrijk. Is deze te slap, dan moet de voet te hard werken om de schoen aan te houden en kan de middenvoet spier onder de voet overbelast raken en zorgen voor klachten.

Tip 4. Sluiting

Een veter- of klittenbandsluiting is het beste voor de voet. Deze zijn beide verstelbaar. Let er wel op dat je de sluiting met aan en uit doen helemaal open maakt zodat de schoen goed in model blijft.

Tip 5. Doorgeven van kinderschoenen

Op jonge leeftijd (2-5 jaar) kan het geen kwaad als broertjes of zusjes de schoenen van een oudere broer of zus gaan dragen. Mits de schoenen niet versleten zijn,  ze dezelfde voetvorm hebben en geen last van schimmelinfecties hebben. Koop geen gedragen tweedehandsschoenen , je weet namelijk niet wie de drager is geweest.

Tip 6. Hakken

Kindervoeten zijn nog niet voldoende ontwikkeld om op hakkenschoenen te gaan lopen. Vermijdt dit dus ook! Dwing je een voet tijdens de groeifase in een andere stand kunnen hier op latere leeftijd voetklachten  door ontstaan.

Toch nog voetproblemen?

Podotherapie Het Verschil

U kan terecht bij onze vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg

Anderen bekeken ook:

Scroll naar boven