TIPS & ADVIES

Zweetvoeten

Zweetvoeten ontstaan als de vocht- en warmte huishouding in je schoenen niet optimaal is. Er ontstaat dan een disbalans in de bacteriële huishouding van je voeten.

Zweetvoeten: Tips en hulpmiddelen

Zweetvoeten ontstaan als de vocht- en warmte huishouding in je schoenen niet optimaal is. Er ontstaat dan een disbalans in de bacteriële huishouding van je voeten. Daardoor gaan je voeten sneller zweten en ontstaat de onaangename geur. Vooral de geur is in de sociale omgang een probleem.

Daarnaast voelen de voeten constant vochtig aan, en zijn ze ook nog eens vaak de hele dag koud. Tenslotte raakt de huid door de onnatuurlijke vochthuishouding ook nog eens extra gevoelig voor voetklachten als voetschimmel en nagelschimmel.

Oorzaken van zweetvoeten

De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in een vochtig en warm milieu en zich vermeerderen. Zonder zweterige voeten kunnen de bacteriën zich moeilijk voortplanten. Het zweet zelf is reukloos, maar de bacteriën breken het zweet af tot onaangenaam ruikende afvalstoffen. Het belangrijkste afvalproduct wat zo stinkt is boterzuur..

De reden dat de voeten zweterig zijn kan verschillende oorzaken hebben. Slecht, niet ademend schoeisel is een van de belangrijkste oorzaken, net als het niet wisselen of langdurig dragen van dezelfde schoenen en sokken, gebrekkige persoonlijke hygiëne. Als je voetklachten hebt kun je door een onnatuurlijk looppatroon extra zweet produceren

Tenslotte kunnen ook andere ziekten overmatig zweten veroorzaken, zoals bv sommige schildklier- of stofwisseling-ziekten.

Symptomen van zweetvoeten

De belangrijkste symptomen zijn:

 • Overmatige zweetproductie van de voeten
 • Onaangename geur
 • Warme en branderige voeten
 • Weke en bleke voeten
 • Bijbehorende huidafwijkingen
 • Koude voeten, vooral in de winter

Veel van deze symptomen zijn vervolg symptomen van het vochtige klimaat in de schoenen, zoals koude en / of bleke voeten.

Behandeling van zweetvoeten

Zweetvoeten kunnen op allerlei manieren behandeld worden:

 • Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water. Goed afdrogen is ook erg belangrijk. Na het drogen kunnen de voeten behandeld worden met verzorgende middelen, of bacterie- en schimmeldodend poeder.
 • Draag luchtige schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen juist weer niet. Ook dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag wisselen van sokken en schoenen is goed. Vermijd liefst synthetische sokken, en draag liefst katoenen sokken.
 • Voetbaden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is (maximaal handwarm), en neem ze niet langer dan enkele minuten, anders werken de voetbaden juist averechts. Er zijn verschillende heilzame extracten in de handel die in het water opgelost kunnen worden.
 • Zilversokken. Het zilver in deze sokken heeft een positieve werking op de vochthuishouding en de doorbloeding van de voeten.
 • Ook sommige huis-tuin-en-keuken middelen schijnen soms te werken, zoals alcohol, jodium of zinkzalf.
 • Draag elke dag schone sokken en was ze goed (niet op te lage temperatuur).
 • In de betere drogisterij zijn ook hulpmiddelen te koop die helpen tegen zweetvoeten. Denk hierbij aan voetenpoeder, voetenspray en zilversokken.

Toch nog voetproblemen?

Podotherapie Het Verschil

U kan terecht bij onze vestigingen in Bavel, Lage Zwaluwe, Made, Terheijden en Wagenberg

Scroll naar boven